Mp3 Player

Friday, 2 November 2012

food poisoning... admit di ward HOSPITAL SG. BULOH...

xsampai seminggu aku keluar wad, sekali lagi malang menimpa aku..aku diadmit di ward hospital sg. buloh..
Hal ni berlaku selepas aku makan STEAMBOAT bersama housemate...semua housemate aku serba salah...aku lagi serba salah dgn diorg...huhuhu...bukan salah mereka...mungkin perut aku yg sensitif.. pada mlm isnin aku aku dinner steamboat di kuang bersama2 housemate... pd jam 2 pagi perut aku tidak selesa & aku muntah kesemua steamboat yg aku mkn... pada keesokkan harinya keadaan aku semakin teruk.. aku muntah2 & cirit- birit tambahan pula peha aku yg sedang membengkak....

berkali2 roomate aku YANA & NIZA bertanya kepadaku "ko okay ker, bella"..aku membalas "aku okay" walaupun x okay... sbb aku xnak susahkan diorg...

keadaan aku semakin teruk sampai housemate aku, MAMA menelefon felo kolej tp felo kolej itu membalas "telefon felo lain, bukan saya yg bertugas"...

selepas itu MAMA menelefon ustaz surau kolej utk meminta bantuan..

ustaz berkata "tunggu lagi 2jam" perghhh... MAMA & MIZA sudah mula hilang sabar & menjawab "ustaz kawan saya dah teruk dia ader SLE" 
ustaz membalas "SLE itu ape?" dgn nada marah mama membalas "SLE tu sejenis penyakit la ustaz.."
 2jam kemudian ustaz dtg melihat keadaan aku yg telah lemah terkulai bersama2 pemandu ambulan kolej... sebelum itu ibu sempat menelefonku dlm keadaan lemah Yana memegang hp aku & diletakkan ke telinga dgn nada yg lemah aku menjawab "adik  xlarat dh..."kedengaran ibuku ketakutan mendengar keadaanku..
Aku dipapah keluar dr rumah 3D09, ambulan menanti dibawah blok & bersama2 aku BALKIS, SITI, MAMA, MIZA, KAK MAS, ADA, YANA, jiran sebelah juga memerhati aku dipapah....aku rebah & diusung terus ke dlm ambulam sambil ditemani oleh Balkis ke HOSPITAL SG. BULOH...
 Sebaik tiba aku dibawa ke wad kecemasan Zon Kuning (separa kritikal) dlm keadaan yg lemah, aku dh xtakut dgn jarum yg dr. cucuk ditgn berkali2 & aku diberi water drip sbb badanku telah dehydration akibat muntah & ciritbirit teruk... & aku disuntik morfin utk menahan sakit...

jam hampir jam 2 pagi..aku masuk EMD (emergency department) jam 10mlm.... muncul kelibat mummy, memei & abah...tidak lama kemudian kelihatan kelibat ibu, abg fairus, amin... menitis air mata ibu melihat keadaan aku yg sgt teruk & lemah..ibu takut sekali lg kehilangan anaknya seperti dulu.... segera mengusap muka & badanku & merasa hangatnya badanku segera dia membasuh tgn & mengusap ke muka ku utk menurunkan demamku...dr jauh abah melihat perlakuan ibu itu...

sebaik ibu jauh dr katilku, abah dtg mendapatkanku..jam menunjukkan jam 5.00pg. "abah balik dulu yea, abah hantar kawan ko sekali" jelas abah.. aku mengangguk sahaja. Ibu menemani aku disitu aku di pindahkan di wad pemerhatian sblum dibawa ke wad biasa.

keadaanku semakin pulih.. aku ditempatkan di bilik 4org.. hospital sg. buloh ternyata tiada  pakar SLE sampai mereka menelefon H.selayang utk mendaptkan maklumat ubat.. 
water drip aku berbotol2 habis & akhirnya dr. membuat keputusan ingin memasukkan wayar dr. lengan ke jantung utk memastikan air dlm badan ku tidak ke jantung.. & salur kencingku telah disambungkan paip & beg..menyebabkan aku tidak selesa..& dr. mencari urat yg sesuai utk memasukkan wayar tetapi gagal...darah memancut2 keluar tetapi gagal.. akhirnya Dr2 hentikan tindakannya kerana aku meraung kesakitan dr lengan hingga ke leher dia cari urat...juga tidak berjaya..

keesokan harinya, aku keluar wad dlm keadaanku yg demam panas. aku menyembunyikan demam aku pada DR. klu bagitau comfirm xdpt kuar...baik diam2 jer... sampai di kolej aku telan panadol & tido..apabila bgun, demam dah kebah....sihat seperti sedia kala...

TERIMA KASIH HOUSEMATE, BALKIS (my bucuk), semua yg membantu!!! love U olls